Stil et spørgsmål
1000 tegn tilbage

Tips til at forbedre din lungekapacitet og iltoptagelse

Tips til at forbedre din lungekapacitet og iltoptagelse

Et godt åndedræt hænger sammen med en lang række faktorer, der er vitale for vores sundhed, og det giver os først og fremmest et længere liv. Studier har påvist, at vi lever længere, hvis vi har en god åndedrætsfunktion. 

Eksperterne peger også på, at fysisk styrke og sundhed er knyttet til "lungekapaciteten". Bedre lungekapacitet betyder tilstrækkelig ilt, hvilket igen betyder, at alle funktioner i kroppen får optimale forhold. 

  • Den maksimale mængde luft vores lunger kan rumme kaldes lungekapaciteten.
  • Lungernes normale kapacitet er omkring 5 liter luft. 
  • Lungekapaciteten afhænger af vores alder, højde, køn, vægt og fysisk aktivitet. 
  • Kvinder har normalt en lavere kapacitet med 20-25 % i forhold til mænd. 
  • Storrygere har en mindre lungekapacitet. 

Lungerne fungerer optimalt, til vi er et sted mellem 20 og 40 år. Derefter går det gradvis ned ad bakke, uanset om du ryger eller ej. Ikke-rygere vil normalt ikke lægge mærke til faldet i lungernes funktion, men hos rygere vil det gå langt hurtigere. De får hurtigere fornemmelsen af besværet vejrtrækning, hoste, slimdannelse osv. 

Du kan selv gøre meget for at passe på dine lunger, men hvis skaden først er sket, er det svært at rette op på den igen. Dine lunger bliver aldrig, som de var, før du røg. Men som tidligere ryger kan du faktisk træne dig til en lidt bedre lungekapacitet med en målrettet indsats. Selvom du ikke kan ændre størrelsen på dine lunger, kan du som eksperterne peger på forbedre din ydeevne og din sundhed ved at øge din lungekapacitet. 

Røg 

For det første må du lade være med at ryge og passe på, hvis du har et arbejde, hvor du risikerer at indånde farlige partikler. Rygning mindsker klart din lungekapacitet og påvirker din sundhed med mulige komplikationer til følge. Et rygestop vil i den grad kunne stoppe nedbrydningen af dine lunger. 

Motion 

Motion har en gavnlig virkning, selvom den ikke påvirker dine lunger direkte. Motionen forbedrer dit hjerte og kredsløb og øger din muskelmasse. Herved forbedres din vejrtrækning, iltoptagelsen i musklerne øges og dermed skal lungerne ikke arbejde så meget for at cirkulere ilten. En god kondition har også den fordel at det styrker dit immunforsvar. 

Et godt åndedræt 

Uanset om du har problemer med dine lunger eller ej, er der også fordele at hente ved at lære at trække vejret ordentligt. Mange trækker vejret overfladisk, og på den måde udnytter man ikke lungernes kapacitet. 

Har du en nedsat lungefunktion er det meget vigtigt for dig, at få styr på din vejrtrækning med praktiske og gode åndedrætsøvelser. 

På nettet findes let nogle gode øvelser. Med en god vejrtrækning forøges din lungekapacitet og det giver dig en større fysisk styrke samt et generelt bedre helbred. Desuden har en korrekt vejrtrækning også en gunstig effekt på din rygs bevægelighed og dermed på en lang række af de problemer, der kan stå i forbindelse med ryggen. 

Livsstil 

En sund livsstil har stor betydning for dine lunger og det omfatter at du spiser en varieret kost, således du får de vitaminer og næringsstoffer, som din krop skal bruge. Sørg også for at få syv til otte timers søvn, så din krop kan hvile og reparere sig selv fra det daglige slid. Vær her opmærksom på at undgå spiritus og andre forureninger af kroppen. Du har et væsketab fra dit åndedræt, din sved og dit toiletbesøg på ca. 2,4 liter i døgnet. Så for at udligne dit tab, skal du drikke 30 ml pr. kg kropsvægt vand daglig. Kort og godt så hjælper en god væskebalance i kroppen dine lunger og er med til at holde dig ved godt helbred. 

Bedre iltoptagelse

Airnergy er en tysk opfindelse, som har skabt grobund for håb om en bedre livskvalitet for alle der lider af lungeproblemer. Det der gør opfindelsen så opsigtsvækkende er at der ikke findes nogen bivirkninger ved at benytte apparatet. Tidligere har lungepatienter måtte se sig nødsaget til at benytte traditionelle iltbehandlinger med komprimeret ilt – ulempen ved dette er at komprimeret ilt skaber frie radikaler i kroppen og kan dermed være årsag til nedbrydelse af cellerne og i sidste ende sygdom. 

Airnergy teknologien kan ikke kurere lungesygdomme, men de videnskabelige studier der er foretaget i Tyskland viser at personer med lungeproblemer kan øge deres iltoptagelse og lungekapacitet markant. 

På hjemmesiden: www.o2energi.dk​ kan du læse mere om apparatet og studierne.

Share this article:

">
Grønt lys for sundheden
Tips til rygestop
Дървени летви - колчета http://www.emsien3.com/letvi от ЕМСИЕН-3
Дървени талпи http://www.emsien3.com/талпи от ЕМСИЕН-3